De straat als huiskamer van de stad

Den Haag is een dichtbevolkte en snelgroeiende stad. In de beperkte beschikbare ruimte zullen scherpe keuzes moeten worden gemaakt om de stad leefbaar te houden. Ook moet er genoeg capaciteit en geld worden vrijgemaakt om de basis op orde te krijgen en de stad schoon te houden. Juist in kwetsbare wijken, waar vaak ook sprake van overbewoning is, moet de gemeente extra inzetten op het op peil houden van de leefbaarheid en in overleg met bewoners prioriteiten stellen.

Het belang van voldoende en goed onderhouden openbare ruimte is met de coronacrisis alleen maar groter geworden. Versteende gebieden moeten waar mogelijk vergroend worden, en bij verdichtingsplannen horen concrete plannen voor extra groen. Ook voor mobiliteit moeten scherpe keuzes worden gemaakt. Den Haag moet inzetten op meer, beter, en betaalbaarder OV, op meer ruimte voor langzaam verkeer, en op het terugdringen van de auto.

De auto neemt te veel ruimte in beslag om in steden massaal gebruikt te worden, is vervuilend, vormt een risico voor de veiligheid, en maakt herrie. Parkeerbeleid is een belangrijk sturend instrument om steden leefbaarder, schoner en betaalbaarder te maken. De snelheid moet in een dichtbevolkte stad aan banden gelegd worden om de verkeersveiligheid te verbeteren. Dit is ook nodig om in heel Den Haag een betere luchtkwaliteit te krijgen die minimaal voldoet aan de WHO-normen.

Openbaar Vervoer

Het opdrachtgeverschap (de Vervoersautoriteit) voor het openbaar vervoer moet worden ondergebracht bij een democratisch gekozen overheid zoals de Provincie. De Vervoersautoriteit is nu in handen van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH), een samenwerkingsverband van bestuurders waar direct gekozen volksvertegenwoordigers geen besluiten mogen nemen.

  • Wij willen vervoersarmoede in Den Haag tegengaan door tarieven te verlagen en het OV voor bepaalde doelgroepen gratis te maken. De OV-tarieven zijn nu te hoog, en delen van de stad, zoals Zuidwest, zijn slecht bereikbaar met het OV.
  • Wij staan pal voor het in stand houden van een fijnmazig stadstramnet met behoud van haltes en hogere frequenties voor de stadslijnen 6, 11, 12 en 16. De HTM heeft tijdens de coronacrisis veel verlies geleden door de forse daling van reizigersinkomsten. Om dit op te vangen is de frequentie van met name stadsontsluitende lijnen teruggeschroefd, en wil men nu ook (tijdelijk) haltes opheffen. Wij verzetten ons hiertegen.
  • Van het gereserveerde Eneco-geld voor de Schaalsprong OV moet er veel meer worden ingezet om het OV in Zuidwest te verbeteren.
  • Stadsbussen en trams moeten snel toegankelijk worden gemaakt voor rolstoelen.
  • Tot slot willen we als stad invloed gaan uitoefenen op de prijzen voor deelmobiliteit (waaronder ook deelbakfietsen), zodat ook deze vorm van vervoer voor iedereen toegankelijk is.

Langzaam Verkeer (Voetgangers en Fietsers)

  • Als een stad ingericht is op auto’s (zoals nu het geval is voor Den Haag), trek je ook meer auto’s aan. Dit moet anders: de stad moet worden ingericht op de voetganger en de fiets — wijk voor wijk, straat voor straat. De hoeveelheid asfalt en parkeerplaatsen moet worden teruggebracht voor veilige en vrijliggende voet- en fietspaden, meer groen, en voor meer speelruimte in de straten.
  • Voor fietsers die door en in het centrum moeten fietsen, wordt in de Grote Marktstraat een duidelijk herkenbaar fietspad aangelegd, waarbij met zebrapaden de oversteekbaarheid wordt verzekerd. Op de Gedempte Burgwal en de Gedempte Gracht worden geparkeerde auto’s van de straat en achter de Bijenkorf weggehaald zodat ook hier meer ruimte voor langzaam verkeer ontstaat.
  • Er moet prioriteit worden gegeven aan de sterfietsroute Schilderswijk- Moerwijk-Zuidwest. Deze route is nu onveilig en ontmoedigt het gebruik van de fiets.
  • Het fietsen wordt gestimuleerd door meer fietsstraten aan te leggen (waar de auto te gast is) door schoolstraten bij scholen en door een gunstige afstelling van verkeerslichten voor fietsers en voetgangers, met tijdsaanduiding hoe lang zij nog moeten wachten.
  • In het centrum en in woonwijken worden meer stallingsplekken voor fietsen gerealiseerd.
  • De plekken voor deelfietsen en deelscooters worden gereguleerd zodat deze niet overal blijven rondzwerven. Aanbieders betalen mee aan realisatie.
  • Er wordt meer werk gemaakt van de realisatie van goede loop- en wandelroutes. Dit is goed voor recreatie en gezondheid.
  • Het beleid om de stad toegankelijker te maken voor andersvaliden wordt doorgezet in samenwerking met ervaringsdeskundigen. De afgelopen periode zijn goede stappen gezet, maar we zijn er nog niet.

Autoverkeer

“De openbare ruimte is de huiskamer van de stad.”
  • Er komen geen 70 extra parkeerplaatsen ten koste van 158 bomen aan de Mient. Samen met de bewoners verenigd in ‘Eerlijk Plan Mient’ stelt de gemeente een nieuw herinrichtingsplan op, waarbij het handhaven van drie bomenrijen en het behoud van de monumentale Iepen bij de Thorbeckelaan het uitgangspunt zijn.
  • Een auto, en ook een parkeerplaats, is geen maatschappelijk maar een economisch goed. Betaald parkeren is daarom logisch, nodig, en volkomen redelijk om de schaarse grond en beperkte parkeerruimte te reguleren. Het beprijzen van parkeerruimte leidt bovendien tot soberder en selectiever gebruik van de auto, waardoor de stad ook weer schoner, veiliger en leefbaarder wordt.
  • Gratis parkeerplaatsen worden afgeschaft. Wij zijn voor betaald parkeren in de hele stad. Hierdoor kunnen we stoppen met het gehannes met enquêtes en met het waterbedeffect van wijk naar wijk. Bovendien werkt het huidige parkeerbeleid ongelijkheid in de hand; waarom moet je in de Schilderswijk wel betalen, maar in de Vogelwijk niet?
  • De parkeertarieven moeten omhoog. De parkeertarieven zijn in Den Haag veel goedkoper dan in andere grote steden, terwijl de grond in onze dichtbevolkte stad het schaarst is. De aanleg van parkeerplaatsen drukt daarnaast op de algemene middelen van onze gemeentebegroting waaraan de vele niet-automobilisten meebetalen.
  • Hogere tarieven op straat zijn ook nodig om het gebruik van parkeergarages te stimuleren. Want nu zijn er volle straten, maar lege parkeergarages (o.a. in Scheveningen, het Oude Centrum en de Schilderswijk). Om deze wanverhouding tegen te gaan, worden er ook afspraken gemaakt met de exploitanten van de parkeergarages om te voorkomen dat tarieven van garages mee omhoog gaan.
  • Er komen meer restricties voor bedrijven om op straat te parkeren. We stimuleren het kiezen voor andere vervoersopties.
  • Deelauto’s en het gebruik van P+R plekken worden mede door prijsregulering gestimuleerd aan de rand van de stad en naast OV-knooppunten en toegangswegen. Extra P&R-voorzieningen mogen niet leiden tot een toename van het totale aantal parkeerplaatsen: wat erbij komt, gaat er in de stad af.
  • Voor het toerisme op Scheveningen wordt volop ingezet op het weren van autoverkeer door het aan de rand van de stad en bij P+R plekken op te vangen, en door de Strandweg af te sluiten.
  • We investeren niet meer in groei van het toerisme naar de kust om zo de toenemende overlast terug te dringen.
  • Om de stad schoner en veiliger te maken, moeten ladingen van vrachtverkeer in distributiecentra aan de rand van de stad naar kleiner vervoer (busjes, boten en bakfietsen) overgeladen worden en wordt de milieuzone uitgebreid.
  • 30 km/u moet in het centrum en in woonwijken de nieuwe norm worden om de verkeersveiligheid en luchtkwaliteit te verbeteren.
  • Na Centrum-Noord is het nu de beurt aan de bewoners in Centrum-Zuid (Laak, Schilderswijk, Transvaal en het Oude Centrum) om in co-creatie met de gemeente plannen te maken om het doorgaande autoverkeer uit de wijken, in het bijzonder de Vaillantlaan, te weren.

Openbare Ruimte en Dierenwelzijn

De openbare ruimte is de huiskamer van de stad. Tijdens de coronacrisis is dit meermaals bevestigd. De druk op de openbare ruimte is niet overal in de stad even hoog. De Haagse Stadspartij wil eerst de gebieden aanpakken waar de druk het hoogst is. Het ontwerpen van deze ruimte wordt duurzaam, kwalitatief hoogwaardig, en samen met bewoners ingezet, waarbij ook verder wordt geëxperimenteerd met tijdelijke inrichtingen als brug naar een definitieve inrichting.

  • Er wordt meer geld en meer capaciteit vrijgemaakt om zwerfafval en bijplaatsingen tegen te gaan, en de prioriteiten worden in nauw overleg met bewoners en belanghebbenden bepaald.
  • De gemeente zet de realisatie van ondergrondse restafvalcontainers (ORACS) voort met ook afvalstraatjes voor gescheiden afval (glas, papier, textiel, plastic), en evalueert regelmatig of er verbeteringen mogelijk zijn in de wijken waar al ORACS staan.
  • De gemeente pakt de regie in de aanpak van overlast door ratten en ander ongedierte. Er komt één centraal nummer voor het melden van ongedierte in de stad. We stoppen met de verantwoordelijkheid afschuiven tussen woningcorporaties en gemeente.
  • In het gemeentelijk onderhoud van het groen en de openbare ruimte zijn grote achterstanden ontstaan. Veel wijken verloederen en dienen met spoed aangepakt te worden. Daarom is het hard nodig om veel nieuwe banen bij zowel het Groenbedrijf als het Haags Werkbedrijf (dat nu opgaat in één Haagse Straatreinigingsorganisatie) te creëren om dit onderhoud aan te pakken en de wijken leefbaar te houden.
  • De openbare ruimte en de pleinen worden waar mogelijk vergroend en ontsteend, waarbij we de meest versteende kwetsbare wijken als eerst aanpakken.

actie wie ruimt op?

De vorige wethouders ( Richard de Mos. Liesbeth van Tongeren en Hilbert Bredemeijer) hebben de afgelopen vier jaar veel te weinig gedaan om de afvalproblemen op te lossen. Daarom hebben we op allerlei manieren geprobeerd de aandacht op de problemen te krijgen.

In 2019 riepen we Richard de Mos op de afval op te ruimen met de Hashtag #ricardruimtop . Na zijn gedwongen vertrek vanwege corruptieverdenking gingen we verder met #wieruimtop.

In 2020 maakten we de Afvalscheurkalender met de inzendingen van hagenezen.

In 2021 deden we de #kersboomchallenge. Wie als laatste in 2021 een kerstboom op straat doorgaf via social media won een prijs.

Daarnaast hebben we vele moties en voorstellen ingediend om meer geld te reserveren voor het opruimen van de zwaar getroffen wijken. De coalitiepartijen wilden daar nooit in mee stemmen.

  • De openbare ruimte wordt meer uitnodigend ingericht voor ontmoeting, bijvoorbeeld met bankjes, picknicktafels, schaaktafels en speeltoestellen. Hierbij is speciale aandacht voor mensen met een beperking. Ook staan we straatmuziek en street art volop toe in de stad.
  • Er zijn veel te weinig openbare toiletten voor vrouwen en mensen met een beperking. Ook bij speelvoorzieningen in het groen zijn openbare toiletten nodig.
  • We stimuleren het realiseren van leefstraten, om samen met je buren de straat (tijdelijk) autoluw in te richten. Dit betekent dat mensen veel meer buiten kunnen vertoeven en kinderen veilig kunnen spelen.
  • Initiatieven om fietsvlonders, woonerven, Parking Days, of Straatspeeldagen te realiseren juichen we toe. Samen met bewoners zorgen we voor experimenten voorafgaand aan herinrichting van de openbare ruimte.
  • De gemeente heeft een zorgplicht als het gaat om het beschermen van alle dieren binnen haar grenzen. Dit betekent dat wordt gezorgd voor de opvang en het vervoer van gewonde en dode dieren door de dierenambulances, ook als het gaat om wilde dieren in de natuur. De dieren­ en vogelopvangcentra en dierenasiels worden ondersteund.
  • De stad dient voldoende veilige hondenuitlaat­ en uitrengebieden te hebben. Dat zijn er nu te weinig. De opbrengst van de hondenbelasting wordt besteed aan dierenwelzijn en andere voorzieningen voor dieren.
  • In Natura2000 gebieden en andere beschermde gebieden worden honden aangelijnd.
  • Dieren worden niet ingezet voor vermaak, zoals bij roofvogelshows en circussen.
  • Bij overlast van dieren, zoals ratten, duiven, halsbandparkieten en meeuwen, wordt op een diervriendelijke manier opgetreden en zoveel mogelijk preventief gewerkt, met goede voorlichting en broodcontainers. Het voederen van dieren wordt sterk ontmoedigd.
  • Het fokbeleid op stadsboerderijen wordt aan banden gelegd.