Diversiteit is een verrijking voor onze stad en maakt al eeuwen deel uit van de identiteit van Den Haag. Nederland staat bekend als een tolerant land. Echter blijkt dit beeld in de praktijk vaak nog zwaar tegen te vallen. We zien nog te vaak hoe islamofobie, antisemitisme, afrofobie, xenofobie, seksisme, queerfobie en validisme (discriminatie van mensen met een beperking) zich manifesteren in de vorm van vooroordelen, uitingen van haat, en discriminatie. Den Haag is een gesegregeerde stad met een significante sociaaleconomische kloof. Deze overlapt ook nog eens vaak met een culturele kloof. Hierom moeten wij meer moeite doen om mensen met elkaar te verbinden en iedereen zich thuis te laten voelen. Om dit waar te kunnen maken moeten wij hard optreden tegen elke vorm van discriminatie en racisme.
Black Lives Matter - demonstratie Malieveld
De Haagse Stadspartij steunt BLM Den Haag. Na de grote demonstratie op het Malieveld is de wethouder in gesprek gegaan met BLM over concrete acties om racisme en discriminatie aan te pakken.
Er komt een overstijgende coördinator op het gebied van racisme en discriminatie. Deze coördinator heeft als taak om op alle beleidsterreinen discriminatie en racisme aan te pakken. Hierdoor kunnen er binnen een vrij korte tijd structurele en tastbare veranderingen plaatsvinden. De coördinerende taak willen wij onderbrengen bij de burgemeester. Als eerste burger van de stad en hoeder van orde, past dit bij het profiel van een burgemeester.
Er moet niet meer gesproken worden over ‘integratie’ maar over ‘samenleven.’ Hagenaren met verschillende culturele en etnische achtergronden dragen elke dag weer bij aan de constante ontwikkeling van de Haagse identiteit.
Er komen nog steeds heel veel signalen binnen over etnisch profileren en discriminatie door de politie. Dit kan en mag niet in een stad waar meer dan de helft van de bewoners een niet-westerse achtergrond heeft. (Zie het hoofdstuk 'Veiligheid' voor concrete actiepunten.)
Er wordt een Haags anti-discriminatiekeurmerk ingevoerd dat zal bijdragen aan het stimuleren en toetsen van inclusie in de stad. Het kan toegepast worden op stage-aanbieders, werkgevers, woningcorporaties, private verhuurders, enzovoort. Ook zal het een keurmerk worden voor publieke en private organisaties die gebruik maken van datasets en algoritmen. Deze moeten getoetst worden op diversiteit, inclusiviteit en sociale rechtvaardigheid. Het keurmerk wordt opgezet en uitgevoerd in samenwerking en samenspraak met Zwarte gemeenschappen, gemeenschappen van kleur, en de LHBT+ gemeenschap. (Zie ook het Zwart Manifest.)
Aanstootgevende, racistische, en/of discriminerende karikaturen, zoals Zwarte Piet, worden op geen enkele manier ondersteund door de gemeente.
Standbeelden, straatnamen en andere verheerlijking van personen die misdaden hebben begaan tijdens ons koloniale en slavernijverleden worden verwijderd uit het straatbeeld (zie: Zwart Manifest).
Er moet in de Haagse uitgaanscultuur meer ingezet worden op “safer clubbing”. Safer clubbing houdt in dat er ingezet wordt op Queer- en vrouwvriendelijke uitgaansgelegenheden. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat kroegen en clubs van tevoren al laten weten dat je bij hun barmedewerkers terecht kan voor hulp en dat (seksuele) intimidatie niet wordt getolereerd. Om dit te realiseren moeten verschillende organisaties samenwerken, zoals de gemeente, de uitgaansgelegenheden, en zelfs taxibedrijven.
Er is een groot tekort aan genderneutrale openbare toiletten. Wij willen genderneutrale toiletten realiseren in de publieke ruimte, te beginnen op het stadhuis en stadsdeelkantoren.
De emancipatie van de LHBT+ gemeenschap moet ondersteund worden. Om dit zo goed mogelijk te doen moeten er met verschillende belangengroepen – zowel georganiseerd als ongeorganiseerd – structureel worden overlegd. Zo kan de gemeente waar nodig het beleid aanpassen.
Er is nog altijd sprake van een ongelijk speelveld voor vrouwen en non-binaire personen. Daarom moet vrouwenemancipatie zo goed mogelijk vanuit de gemeente ondersteund worden. Organisaties die stapelingen van discriminatiegronden en de dynamiek die daaruit voortvloeit centraal stellen in hun benadering van vrouwen en jonge meisjes worden gesteund door de gemeente.
De gemeente stimuleert mannen gebruik te maken van ouderschapsverlof en andere regelingen om mantelzorg te kunnen verlenen en andere zorgtaken op zich te kunnen nemen.
Onder jongeren zijn termen zoals intersekse, non-binair, aseksueel, of panseksueel vaker bekend, maar veel volwassenen en ouderen kennen deze aspecten van identiteit nog niet. Het is van belang dat iedereen wordt meegenomen in de transitie naar een inclusieve samenleving. Hierom moet er stadsbreed ingezet worden op voorlichting over gender en seksualiteit. Dit kan onder andere met behulp van informatieve reclames via abri’s, stadsdeelkantoren en flyers.
Elke vorm van validisme (discriminatie van mensen met een beperking) moet worden ingeperkt. Hier moet ook op getoetst worden op de arbeidsmarkt, de woningmarkt, en bij de inrichting van de openbare ruimte.
Er moeten meer toegankelijke speeltuinen komen voor kinderen met een beperking.
De gemeente en haar instanties gebruiken inclusief taalgebruik, en bieden burgers de optie om in correspondentie met genderneutrale termen aangesproken te worden.
Er moet speciale opvang komen voor LHBT+ vluchtelingen zodat zij in een veilige omgeving passende begeleiding kunnen krijgen.